Putin îi spune lui Tucker Carlson că Rusia nu are niciun interes în atacarea Poloniei sau Letoniei.

Loading...

Rezumat:

  • Prima interviu a lui Putin cu un jurnalist american de la invazia din Ucraina din februarie 2022.
  • Putin afirmă că Vestul începe să înțeleagă că Rusia nu poate fi învinsă strategic.
  • Liderul rus spune că crede că este posibil să se ajungă la un acord pentru eliberarea unui jurnalist american.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu difuzat joi că Rusia va lupta pentru interesele sale “până la capăt”, dar nu are interes în extinderea războiului său din Ucraina către alte țări precum Polonia și Letonia. În primul său interviu cu un jurnalist american de la invazia Rusiei în Ucraina acum aproape doi ani, Putin a declarat că liderii occidentali au realizat că este imposibil să provoace o înfrângere strategică Rusiei și se întreabă ce să facă în continuare.

“Suntem pregătiți pentru acest dialog,” a spus el. Putin a mai spus că crede că este posibil să se ajungă la un acord pentru eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, care a fost reținut în Rusia timp de aproape un an și așteaptă procesul pe acuzații de spionaj. Putin a făcut aceste comentarii într-un interviu de peste două ore cu gazda emisiunii conservatoare Tucker Carlson, care a fost realizat la Moscova marți și a fost difuzat pe tuckercarlson.com.

Întrebat dacă își poate imagina un scenariu în care ar trimite trupe rusești în Polonia, membru NATO, Putin a răspuns: “Doar într-un singur caz, dacă Polonia atacă Rusia. De ce? Pentru că nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau în altă parte. De ce am face asta? Pur și simplu nu avem niciun interes.” Putin a vorbit în limba rusă, iar remarcile sale au fost dublate în limba engleză. A început cu remarci lungi despre relațiile Rusiei cu Ucraina, Polonia și alte țări.

Loading...

Ultimul interviu formal acordat de Putin unui outlet media american a avut loc în octombrie 2021, când Hadley Gamble de la CNBC a discutat cu el. Interviul lui Carlson a avut loc în timp ce legislativul american dezbatea dacă să furnizeze mai multe fonduri pentru efortul de război al Ucrainei. De asemenea, a fost difuzat în aceeași zi în care președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy l-a înlocuit pe popularul șef al armatei cu comandantul forțelor terestre.

Un vot procedural în Senatul SUA a contribuit la avansarea unui proiect de lege care include 61 miliarde de dolari în noi fonduri pentru Ucraina, dar acesta se confruntă cu incertitudini în Camera Reprezentanților, unde zeci de membri, în special cei strâns aliați cu fostul președinte Donald Trump, au votat împotriva ajutorului pentru Ucraina.

PROGRES ÎN CAZUL JURNALISTULUI

Putin a declarat că serviciile speciale rusești și americane discută cazul Gershkovich și au înregistrat anumite progrese. Putin a sugerat că, în schimb, Moscova dorea eliberarea lui Vadim Krasikov din Germania, condamnat pentru omorul disidentului cecen din Berlin din 2019, deși nu l-a menționat pe Krasikov pe nume. “Au existat multe exemple de succes ale acestor discuții, încununate de succes”, a spus Putin. “Probabil că și acesta va fi încununat de succes, dar trebuie să ajungem la un acord.”

Rusia și Statele Unite au convenit schimburi de prizonieri de înaltă profil în trecut – cel mai recent în decembrie 2022, când Moscova a schimbat-o pe Brittney Griner, o stea a baschetului american condamnată pentru infracțiuni legate de droguri în Rusia, pentru traficantul de arme rus Viktor Bout.

Kremlinul a declarat că Putin a acceptat interviul cu Carlson deoarece abordarea fostului gazdă de la Fox News diferă de raportările “unilaterale” ale multor outleturi media occidentale referitoare la conflictul din Ucraina. Carlson este considerat a avea conexiuni strânse cu Trump, care este de așteptat să fie candidatul Partidului Republican în alegerile prezidențiale americane din noiembrie.

Plângându-se de miliardele de dolari trimise până acum în Kyiv sub formă de ajutor, Trump a cerut de-escaladarea războiului din Ucraina, în care administrația Biden a susținut ferm guvernul lui Zelenskiy. În timp ce Carlson a afirmat că multe din raportările media occidentale despre război sunt partizane în favoarea Kyivului.

Loading...