Reteta autentica e de la poalele Muntilor Apuseni. Ii zice “Mamaliga Toponita” si se face DOAR ASA

Loading...

Ingrediente:

500 g malai

70 gr piept de porc afumat/bacon

180 gr carnati (la alegere)

cateva jumari

Loading...

200 gr branza telemea oaie/vaca

1 ou

sare

Mod de preparare:

O masa atat de simpla, de completa, de satioasa si, cel mai important lucru…e traditionala! Popor iubitor de mamaliga din mosi-stramosi, am invatat sa o gatim in cate si mai cate feluri!

Toponita e venita din zona Apusenilor si iti va cuceri definitiv papilele gustative inca de la prima degustare.

Preincalziti cuptorul.

Se pune apa cu sare la fiert. Intre timp, taiati cubulete carnurile si puneti-le la prajit intr-o tigaie incinsa in prealabil. Cand apa da in clocot, faceti mamaliga – la final ea trebuie sa va iasa moale. Cand carnea s-a perpelit, scoateti-o intr-un vas separat.

Nu aruncati untura topita ramasa in tigaie de la ea! Cu ea o sa ungeti tava in care veti da la cuptor toponita si, totodata, o veti folosi si la compozitie.

Puneti un prim strat de mamaliga in tava – nu foarte gros -, iar deasupra unul de carne fripta in tigaie. Inca un strat de mamaliga, unul de branza, putina untura, un strat de carne, unul de mamaliga, branza… Si tot asa, strat dupa strat, pana ce terminati ingredientele.

De preferat ar fi ca ultimul strat sa fie de mamaliga, dar daca nu aveti indeajuns pentru un strat, puteti combina mamaliga cu carnea. Ungeti cu un ou batut si dati la cuptor cam 20-30 minute.

Sau, daca doriti, puteti lasa un ultim strat mai crocant – acela de carne.

Se serveste fierbinte, cu smantana rece.

Loading...