România trece la euro. Vor trăi românii mai bine? Cum au câștigat americanii “războiul” cu Europa

Loading...

În 2001, când a luat naștere zona euro și țările puternice ale Europei au adoptat moneda unică, planurile erau mari iar termenul de comparație era America. La 17 ani de atunci, cifrele arată cu totul altceva decât și-au propus creatorii euro. Europa a pierdut mult față de Statele Unite, iar viitorul nu pare să sune bine din acest punct de vedere.

România şi-a asumat anul 2024 ca obiectiv clar pentru adoptarea monedei unice europene. Studiile arată că, în ultimii ani, ţara noastră a recuperat mult din decalajele faţă de ceilalţi membrii ai selectului club European, iar din perspectiva parametrilor macroeconomici, cum ar fi datoria publică, de exemplu, ne încadrăm în cerinţe.

Și, totuşi, performanţele zonei euro, cel puţin în raport cu Statele Unite ale Americii, arată că moneda europeană este departe de a fi o reţetă magică pentru prosperitate.

Anul trecut, Produsul Intern Brut/ cap de locuitor, cel mai important indicator al prosperităţii, arăta că Europa este cu mult în spatele Staelor Unite. Potrivit lui Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Trasilvania, PIB/capita era, în zona euro, la doar 75% din nivelul din SUA.

Mai grav este că acest indicator a scăzut continuu din 2001, când a fost lansată moneda unică şi când raportul PIB/cap era, în zonă, la peste 80% comparativ cu SUA.

Loading...

Cu alte cuvinte, cel puţin din perspectiva comparaţiei cu cea mai puternică economie a lumii, inventarea euro nu a dat rezultatele scontate. De ce s-a întâmplat acest lucru?

“ Aceste decalaje se adâncesc pentru că în zona euro dinamica nu a fost niciodată una continuă. Statele Unite au avut capacitatea de a îşi reveni mult mai repede din crize, în timp ce zona euro a parcurs perioade relativ scurte de creştere urmate de perioade de scădere. Criza pornită în 2008, de exemplu, a continuat în Europa în formă de W, cu creşteri şi scăderi. În SUA a fost o criză şi apoi o revenire constantă…Formarea brută de capital, de exemplu, nu este nici acum la nivelul din 2007, în Europa. În SUA au revenit la acest nivel încă din 2014”, a răspuns Andrei Rădulescu unei întrebări Capital.

Profesorul universitar Monica Dudian, are o altă explicaţie şi nu uită să precizeze că, totuşi, Europa pierde în raport cu SUA nu din 2001 ci de 50 de ani. Pe de altă parte, economistul şef al BT, Andrei Rădulescu, a arătat că, după 2001, decalajele s-au adâncit. Totuşi, în opinia profesorului de economie Monica Dudian, Europa a pierdut nu pentru că a adoptat euro ci pentru că nu a reuşit să se reformeze şi să îşi crească productivitatea.

“Este nevoie de reforme continue. La baza acestui declaj a stat productivitatea. Există şi un raport al Comisiei Europene în acest sens, iar recomandarea este să se înfiinţeze un consiliu de productivitate, în care să fie implicate statele UE, dar şi piaţa liberă. Raportul a arătat că zona euro se află în urma statelor unite din perspectiva productivităţii. Statul poate doar să ajute, să stimuleze. Rezolvarea vine şi dinspre presiunea pieţei.”, a explicat profesorul de la ASE.

Loading...